Slyšeli jste už někdy o vědomém žití? V posledních letech se to stává neuvěřitelně populární. To vše díky nepřebernému množství vědeckých studií, jež mluví o jeho pozitivních stránkách.

Pravdou je, že rozvíjení vědomého stavu mysli je známé po mnoho staletí. Je to zásluhou duchovního učitele Gautamy Buddhy, jenž položil základy buddhismu.

Základem vědomého stavu mysli je uvědomění si toho, co se děje právě teď, aniž bychom se odsuzovali, kritizovali nebo si přáli, aby to bylo jinak.

Tato metoda přináší mnoho výhod. Když si je chcete užít, musíte důsledně dodržovat její principy.

V následující části článku se budeme věnovat jedenácti principům vědomého stavu mysli, abyste je mohli přijmout do svého života.

Patří mezi ně následující:

1. Vaší jedinou realitou je tato chvíle, právě tady a právě teď

Slavný Buddhův citát vystihuje tento princip nejlépe: „Nedržte se tak křečovitě své minulosti, nesněte o své budoucnosti, soustřeďte svou pozornost na přítomný okamžik.“

Minulost je iluze. Budoucnost ještě nenastala. Jediné, co je skutečné, je to, co se odehrává právě teď.

2. Negativní myšlenka je neškodná, dokud jí neuvěříme

Myšlenky pořád přicházejí a odcházejí. Je to přirozené. Utrpení nastává v případě, kdy se držíme svých myšlenek.

Pravda je taková, že naše myšlenky v podstatě nic neznamenají a neurčují to, kým doopravdy jsme. Když uděláte krok vpřed a začnete sledovat své myšlenky z dálky, uvědomíte si jednu zásadní věc. Pokud své myšlenky pozorujete vy sami, nemohou být vámi.

Nejlépe to vystihuje Eckhart Tolle, který říká:

„Je to neuvěřitelně osvobozující, když si uvědomím, že „hlas v mé hlavě“ není to, kým doopravdy jsem. A kdo vlastně jsem? Jsem ten, kdo to vidí.“

3. Nebudete potrestáni za svůj hněv. Váš hněv ničí jen vás.

Všichni se čas od času rozzlobíme, ale jednání pod vlivem hněvu zřídka kdy vede k něčemu dobrému. Každý se může rozhněvat, to je snadné. Ale skutečná odvaha v sobě zahrnuje i snahu s tím něco udělat.

Když si uvědomíte, že přítomný okamžik je to jediné, co máte, zjistíte, že život je krátký na to, abyste ho strávili ve zlosti.

Jak řekl Lao Tzu:

„Nejlepší bojovník nikdy není naštvaný, ani rozčilený.“

4. Vnitřní mír je stav, kdy člověk náleží sobě samému, aniž by mu to někdo schválil

Mnoho lidí má obavy z toho, co si o nich myslí ostatní. Ale na to, abyste našli sebe sama, nepotřebujete jiné lidi.

Jste tím, kým jste, a na tom, co si o vás myslí ostatní, vůbec nezáleží. Osho nám nabízí několik rad, proč se nemáme starat o to, co si o nás myslí druzí:

„Nikdo o vás nemůže nic říct. Cokoliv, co lidé říkají, se týká jen jich samotných. Vás to však naplní nejistotou, neboť se stále držíte nesprávného středobodu.

Tento falešný středobod je závislý na ostatních, proto se pořád díváte na to, co o vás říkají druzí.

A vy stále následujete jiné lidi. Snažíte se uspokojit ostatní a zasloužit si jejich úctu. Pořád se snažíte zkrášlovat své ego. To je sebevražda.

Spíš než starat se o to, co prohlašují druzí, byste se měli začít dívat do svého nitra…

Pokaždé, když si uvědomujete sebe sama, dáváte tím najevo, že si neuvědomujete své Já, své ego. Nevíte, kým jste.

Pokud byste to věděli, neměli byste žádný problém – nevyhledávali byste názory jiných lidí. V tom případě byste se neobávali, co o vás říkají druzí – je to irelevantní!

„Vaše skutečné sebeuvědomění naznačuje, že jste ještě nepřišli domů.“

5. Všechno je vytvořeno dvakrát, nejprve ve vaší mysli a pak ve vašem životě

Naše mozky jsou kvalitní nástroje, jež mají velkou sílu a vytvářejí svět kolem nás. A pravdou je, že nebudete jednat, dokud váš mozek nebude vědět, co chcete udělat. Proto si nejdříve ujasněte své plány a cíle, kterých chcete dosáhnout, a pak jednejte.

„Budoucnost závisí na tom, co děláme dnes.“ – Mahátmá Gándhí

6. Cestou si musíme projít sami

Život nám přináší mnoho výzev a těžkých chvil. To jediné, nad čím máme kontrolu, je naše úsilí, které vynaložíme na překonávaní překážek.

Nemůžeme se spoléhat na vnější okolnosti, nemůžeme své štěstí a úspěch spojit s vnějšími objekty. Všechno závisí na nás.

„Nikdo nás nezachrání, jen my sami. Nikdo to nemůže ani nemusí udělat. Po cestě musíme kráčet sami.“ – Buddha

7. Není čestné, když nežijeme v souladu s tím, čemu věříme

Nepřizpůsobujte se tomu, co od vás vyžaduje „společnost“. Neměňte se jen proto, že to po vás „společnost“ chce.

Neměňte se jen proto, aby vás lidé akceptovali. Je důležité, abyste byli autentičtí a následovali své srdce. Buďte tím, kým jste, a podle toho také jednejte. Tímto způsobem vás nikdo neoklame.

„Dnes jsi sám sebou, to je pravdivější než pravda. Není žádný jiný, není nikdo Tobě podobný.“ – Dr. Seuss

8. Správná cesta a snadná cesta je zřídkakdy jedna a tatáž cesta

Může se stát, že dospějete k závěru, že boj je to, díky čemuž rostete. To vždy stojí za to. I když se může stát, že každý váš krok bude těžký, přivede vás to na místo, kam chcete dojít.

To, že něco se vám zdá být těžké, ještě neznamená, že byste to neměli udělat. Ve skutečnosti by to měl být důvod k tomu, abyste směrovali za svým cílem.

„Ti, kteří selhali a nepracovali pro pravdu, ztratili smysl života.“ – Buddha

9. Pokud chcete mít z něčeho užitek, musíte chtít i náklady s tím spojené

Mnoho lidí si klade otázky typu: Co ve mně vzbuzuje touhu a vášeň? Co mě vždy dokáže nadchnout? Čím jsem posedlý? Tyto otázky si kladou proto, aby našli smysl svého života.

Je lepší položit si otázku: Co stojí za utrpení?

Díky tomu najdete to, co hledáte. Váš život vás bude více naplňovat.

„Život vám přinese jakoukoli zkušenost, která je nejvhodnější pro vývoj vašeho vědomí. Jak zjistíte, že tato zkušenost je právě ta, kterou potřebujete? Tím, že si uvědomíte, že vaše zkušenost je jediná, kterou teď máte.“ – Eckhart Tolle

10. Přílišná oddanost je protikladem klidného a vědomého života

Mnozí z nás mají dlouhý seznam úkolů, které musí splnit a které nemohou dokončit za jeden den. Často si myslíme, že musíme být něčím zaneprázdněni.

Někdy nás může obohatit víc to, když se soustředíme na jeden úkol a vědomě se jím necháme pohltit, než dělat víc věcí najednou. Potřebujeme čas i na to, abychom si odpočinuli a ocenili krásu života.

„Musíš se naučit nechat věci plynout. Uvolnit napětí. I tak nemáš moc nad tím, co se děje ve tvém životě.“ – Steve Maraboli

11. Když se pokoušíte řídit příliš mnoho věcí, radost máte jen z některých

Co je to, co nás láká rozhodovat a řídit chod věcí? Toužíme po jistotě a pohodlí. Ironií je, že ve skutečnosti neexistuje nic, co by se dalo nazvat řízením, kontrolou nad chodem věcí.

Nikdy nejsme v pozici, že něco řídíme nebo máme pod kontrolou. Nikdy. Čím dříve to pochopíme a přijmeme, tím snadněji se nám bude žít.

„Napětí je stav, kdy myslíte na to, kým byste měli být. Uvolnění je stav, kdy jste tím, kým jste.“ – čínské přísloví

Zpracovala: Mocvědomí.cz