Patří mezi nejstarší druh zeleniny na světě. Je jedním z nejbohatších zdrojů živin mezi potravinami z rostlinné říše, obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Chrání srdce, oči, klouby, brání vzniku rakovinných buněk, a ještě podporuje hubnutí! Přitom obyčejná kapusta.

Existuje spoustu druhů a tvarů kapusty. Některé z nich pěstovali už lidé ve starověkém Egyptu. Přestože na ni možná nemáte ze školních jídelen ty nejlepší vzpomínky, neměli byste na tuhle zeleninu zanevřít. Je nesmírně zdravá, plná antioxidantů a stojí pár korun.

1. Vyšší imunita

Kapusta růžičková, hlávková i kadeřavá se řadí mezi košťálovou zeleninu. Vyznačuje se množstvím zdraví prospěšných látek, a to vyšším než třeba tolik opěvované avokádo. Významný je především obsah vitaminů C a K.

„Ve 100 g najdeme 85 až 120 mg vitaminu C, což je třikrát víc, než má pomeranč, a to platí i pro vitamin K. C vitamin významně posiluje imunitní systém, vitamin K je důležitý pro tvorbu srážecích faktorů, bez nichž bychom i při malém zranění vykrváceli,“ vyjmenovává dietoložka Karolína Hlavatá ze společnosti Vím, co jím a piju. Kapusta dále obsahuje vitaminy ze skupiny B a E, kyselinu listovou a také vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síru, železo a sodík. Díky této sestavě nesmírně posiluje imunitu a zabraňuje vzniku nemocí a zánětů v těle.

2. Silné srdce

Kapustu by měli ve větší míře jíst všichni, kdo mají potíže s cholesterolem či aterosklerózu. Kapusta totiž obsahuje i vysoký obsah esenciálních mastných kyselin. V jednom hrnku kapusty je až 121 mg omega-3 mastných kyselin a 92 mg omega-6 mastných kyselin, které cholesterol snižují, a tím chrání srdce. Pozor by si však na kapustu měli dát lidé, kteří užívají léky na srážlivost krve. Ve větší míře by pro ně mohla být nebezpečná.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kapusta chrání srdce a posiluje cévy

3. Menší riziko smrtelných chorob

Nejen kapusta, ale brukvovitá zelenina obecně se vyznačuje vysokým obsahem antioxidačních látek. A jsou to právě antioxidanty, které ničí nebezpečné látky v těle. „Antioxidanty účinně bojují proti volným kyslíkovým radikálům, které mají na svědomí rakovinu, nemoci srdce a cév nebo třeba i nemoci nervového systému, jakým je Parkinsonova choroba. Kapusta obsahuje i takzvané glukosinoláty, které jsou zodpovědné za charakteristické aroma a ostrou chuť brukvovité zeleniny a vykazují protinádorové účinky,“ doplňuje Karolína Hlavatá.

4. Snazší hubnutí

Budete-li konzumovat kapustu, upraví se vám zažívání, zlepší se metabolismus, a vy tak snáz zhubnete. Skvělý efekt má na trávení nejen obsažená vláknina, ale také fakt, že kapusta, zvláště pak růžičková, tělo odvodňuje. „Kapusta je chudá na kalorie a je tedy skvělou volbou při redukční dietě. Díky obsahu vlákniny a proteinů zasytí na dostatečně dlouhou dobu,“ potvrzuje Alena Vídeňská, osobní trenérka a specialistka na výživu.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Konzumací kapusty se vám upraví zažívání a snáz zhubnete

5. Zdravé klouby

Významný je v kapustě i obsah minerálních látek, především draslíku, vápníku a fosforu. Vápník z kapusty je důležitým zdrojem pro lidi, kteří z nejrůznějších důvodů nekonzumují mléčné výrobky. Kapusta obsahuje i hodně bílkovin. Což je základní stavební jednotka organismu. Budete-li jíst kapustu, ochráníte i své klouby, kosti a svaly a podpoříte jejich obnovu a regeneraci.

6. Bystrý zrak

Kapusta se ale příznivě podepíše také na vašem zraku, neboť obsahuje i antioxidant lutein, který se koncentruje v oku na sítnici a posiluje obranný systém oka. Jeho nedostatek může způsobit potíže s očima a zvyšuje se riziko vzniku šedého zákalu a dalších degenerativních očních chorob.