Patří mezi nejstarší druh zeleniny na světě. Je jedním z nejbohatších zdrojů živin mezi potravinami z rostlinné říše, obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Chrání srdce, oči, klouby, brání vzniku rakovinných buněk, a ještě podporuje hubnutí! Přitom obyčejná kapusta.
Existuje spoustu druhů a tvarů kapusty. Některé z nich pěstovali už lidé ve starověkém Egyptu. Přestože na ni možná nemáte ze školních jídelen ty nejlepší vzpomínky, neměli byste na tuhle zeleninu zanevřít. Je nesmírně zdravá, plná antioxidantů a stojí pár korun.
1. Vyšší imunita
Kapusta růžičková, hlávková i kadeřavá se řadí mezi košťálovou zeleninu. Vyznačuje se množstvím zdraví prospěšných látek, a to vyšším než třeba tolik opěvované avokádo. Významný je především obsah vitaminů C a K.
„Ve 100 g najdeme 85 až 120 mg vitaminu C, což je třikrát víc, než má pomeranč, a to platí i pro vitamin K. C vitamin významně posiluje imunitní systém, vitamin K je důležitý pro tvorbu srážecích faktorů, bez nichž bychom i při malém zranění vykrváceli,“ vyjmenovává dietoložka Karolína Hlavatá ze společnosti Vím, co jím a piju. Kapusta dále obsahuje vitaminy ze skupiny B a E, kyselinu listovou a také vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síru, železo a sodík. Díky této sestavě nesmírně posiluje imunitu a zabraňuje vzniku nemocí a zánětů v těle.
2. Silné srdce
Kapustu by měli ve větší míře jíst všichni, kdo mají potíže s cholesterolem či aterosklerózu. Kapusta totiž obsahuje i vysoký obsah esenciálních mastných kyselin. V jednom hrnku kapusty je až 121 mg omega-3 mastných kyselin a 92 mg omega-6 mastných kyselin, které cholesterol snižují, a tím chrání srdce. Pozor by si však na kapustu měli dát lidé, kteří užívají léky na srážlivost krve. Ve větší míře by pro ně mohla být nebezpečná.
3. Menší riziko smrtelných chorob
Nejen kapusta, ale brukvovitá zelenina obecně se vyznačuje vysokým obsahem antioxidačních látek. A jsou to právě antioxidanty, které ničí nebezpečné látky v těle. „Antioxidanty účinně bojují proti volným kyslíkovým radikálům, které mají na svědomí rakovinu, nemoci srdce a cév nebo třeba i nemoci nervového systému, jakým je Parkinsonova choroba. Kapusta obsahuje i takzvané glukosinoláty, které jsou zodpovědné za charakteristické aroma a ostrou chuť brukvovité zeleniny a vykazují protinádorové účinky,“ doplňuje Karolína Hlavatá.
4. Snazší hubnutí
Budete-li konzumovat kapustu, upraví se vám zažívání, zlepší se metabolismus, a vy tak snáz zhubnete. Skvělý efekt má na trávení nejen obsažená vláknina, ale také fakt, že kapusta, zvláště pak růžičková, tělo odvodňuje. „Kapusta je chudá na kalorie a je tedy skvělou volbou při redukční dietě. Díky obsahu vlákniny a proteinů zasytí na dostatečně dlouhou dobu,“ potvrzuje Alena Vídeňská, osobní trenérka a specialistka na výživu.